Τρίτη 3 Ιουνίου 2014


Η ανάγκη της Γερμανίας για γιατρούς και νοσηλευτές είναι γνωστή από καιρό στους Ελληνες ενδιαφερόμενους.
Η ανάγκη της Γερμανίας για γιατρούς και νοσηλευτές είναι γνωστή από καιρό στους Ελληνες ενδιαφερόμενους. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι η χώρα μας, με τους χιλιάδες ανέργους γιατρούς και νοσηλευτές, αποτελεί «αστείρευτη πηγή» για εύρεση αξιόλογου προσωπικού στους αντίστοιχους κλάδους.
Το τμήμα της Σπάρτης προσφέρει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο: «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείριση Κρίσεων» με κατευθύνσεις: α) Επείγουσα Φροντίδα Υγείας και β) Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Στο μεταπτυχιακό συμμετέχει και το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Πάτρας.
Το μεταπτυχιακό δίπλωμα είναι ένας τίτλος σπουδών που αποδίδεται σε κάτοχο πτυχίου ύστερα από την παρακολούθηση ανάλογου κύκλου μαθημάτων. Η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών διαφέρει σε κάθε χώρα ή/και πανεπιστήμιο ανάλογα με το εκπαιδευτικό καθεστώς της χώρας και την πολιτική που ακολουθεί ο εκάστοτε εκπαιδευτικός φορέας. Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει ολοκληρώσει το πρώτο του πτυχίο, που έχει διάρκεια από ένα έως έξι χρόνια, και εν συνεχεία να παρακολουθήσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διαρκούν, συνήθως, δύο χρόνια.
Πανεπιστήμια με Τμήματα Νοσηλευτικής υπάρχουνστην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική
Για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ακολουθείται
διαφορετική διαδικασία σε σχέση με την Ελλάδα.
Με βαλίτσες γεμάτες όνειρα και ελπίδες στήθηκαν στην ουρά χθες νέοι γιατροί και νοσηλευτές στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού δικτύου “Eures” και του ΟΑΕΔ για εύρεση απασχόλησης σε χώρες του εξωτερικού, αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία.
Άνεργοι, εργαζόμενοι, “φρέσκοι” πτυχιούχοι, όλοι έδωσαν το “παρών”, εξερευνώντας τις ευκαιρίες αλλά και τις δυνατότητες να ζήσουν και να εργαστούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
Η σπουδή της ιστορίας της νοσηλευτικής για την καλύτερη και ευκολότερη
κατανόηση αλλά και για λόγους συστηµατικούς πρέπει να χωριστεί σε περιόδους.
Η απλούστερη διαίρεση νοµίζουµε ότι πρέπει να είναι η ακόλουθη:
1. προϊστορική
2. αρχαία (ή προχριστιανική)
3. νεώτερη εποχή
Παραθέτουµε και τα ακόλουθα αξιοσηµείωτα για το σχηµατισµό πληρέστερης
εικόνας της εξέλιξης της νοσηλευτικής.
Ενδιαφέρον έχει ο παρακάτω πίνακας που αποδεικνύει ότι πολλοί μαθητές έχουν σπάσει το ταμπού των ΤΕΙ. 613 μαθητές είχαν ως πρώτη τους επιλογή τη Νοσηλευτική ΑΕΙ και 358 τη Νοσηλευτική των ΤΕΙ. Αντίθετα τη νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την είχαν ως πρώτη επιλογή μόλις 78 μαθητές γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.
Πολλοί μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν νοσηλευτική προτιμούν ένα τμήμα των ΤΕΙ στον τόπο της κατοικίας τους παρά ένα τμήμα των ΑΕΙ που βρίσκεται μακριά γεγονός που συνεπάγεται και αυξημένα έξοδα διαμονής και μετακινήσεων.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά της ανεργίας για τους αποφοίτους της νοσηλευτικής. Σύμφωνα με την έρευνα του γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τους αποφοίτους των ετών 2002-2006 Τμήμα Νοσηλευτικής το ποσοστό της ανεργίας είναι μονοψήφιο και ανέρχεται μόλις στο 5%. Το 98% απασχολείται επάνω στο αντικείμενο των σπουδών του. Στο 5,7% ήταν το ποσοστό της ανεργίας αντίστοιχης έρευνας του ΤΕΙ Κρήτης. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυο αυτές έρευνες αφορούσαν αποφοίτους των ετών 2002-2006 και 2002-5 αντίστοιχα.

Βοηθός Νοσηλευτή Τραυματολογίας
Ο βοηθός νοσηλευτή τραυματολογίας Ι.Ε.Κ προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του υπό την ευθύνη και την επίβλεψη του νοσηλευτή, στους ιατρούς, στην ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο. Διαθέτει άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, υπομονή και σταθερότητα για να ανταποκρίνεται στις εξής αρμοδιότητες:
Νοσηλευτική Χειρουργείου
Ο σπουδαστής της ειδικότητας αυτής, μαθαίνει να συντάσσει σωστά όλα τα έντυπα που προβλέπονται από τους κανονισμούς, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και σ΄ όλα τα στάδια της αποκατάστασής του.
Εφαρμόζει ανά πάσα στιγμή, ό,τι γνωρίζει από άποψη ασφάλειας και υγιεινής, υποβοηθώντας την ατομική προστασία του ασθενή.
Νοσηλευτική Τραυματολογίας
Η ειδικότητα "Νοσηλευτική Τραυματολογία" αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα και προσφορά προς το συνάνθρωπο, προσφέροντας ηθική ικανοποίηση στον επαγγελματία που το ασκεί. Οι απόφοιτοι «Νοσηλευτικής Τραυματολογίας» είναι απαραίτητοι συνεργάτες των γιατρών και περιποιούνται με κάθε τρόπο τους ασθενείς: μεταφορά τραυματιών, παροχή πρώτων βοηθειών,

Νοσηλευτική Χειρουργείου

Ο σπουδαστής της ειδικότητας Νοσηλευτικής Χειρουργείου συνεργάζεται, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 210/2001, με την ιατρική ομάδα και προσφέρει υποστήριξη, τόσο στην προετοιμασία και υποβοήθηση του ασθενούς για τις ιατρικές υπηρεσίες, όσο και στην αποκατάστασή του στο χώρο της κλινικής ή του νοσοκομείου.Ο στόχος του είναι να εφαρμόζει τις ιατρικές οδηγίες, να προστατεύει, να αποκαθιστά και να προάγει την υγεία του ασθενούς, χρησιμοποιώντας συστηματικά τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Δείτε περισσότερα

Η ΣΑΝ έχει δικό της έμβλημα, στο οποίο απεικονίζεται η σκεπτόμενη Αθηνά, θεά της υγείας, της ειρήνης και του πολέμου. Η θεά Αθηνά ήλθε στη ζωή πάνοπλη, με περικεφαλαία και μακρύ δόρυ, χαρακτηριστικά της συμμετοχής της σε πολεμικά έργα, μετά το τέλος των οποίων, μεταβάλλεται σε θεά της ειρήνης, της γαλήνης και της υγείας. Στο έμβλημα αναγράφεται το αρχαίο ρητό «Επ 'ωφελείη καμνόντων» το οποίο εκφράζει τη βούληση για φροντίδα των πασχόντων και είναι απόσπασμα από τον όρκο του Ιπποκράτη.
Τα κριτήρια εισαγωγής, οι όροι και προϋποθέσεις εισαγωγής καθώς και όλη η διαδικασία, περιγράφονται λεπτομερώς στην εκάστοτε εγκύκλιο εισαγωγής την οποία και θα πρέπει να συμβουλεύεστε επακριβώς. Ενδεικτικά κάποια από τα κριτήρια που οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν είναι:
να μην έχουν καταδικαστεί ή διώκονται για διάφορα εγκλήματα, να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους ή εξέλθει του Στρατεύματος ή Σχολής των Ενόπλων Δυνάμεων για λόγους πειθαρχίας
Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ), ισότιμο με τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας. Η φοίτηση στη σχολή διαρκεί τέσσερα (4) έτη. Η εκπαίδευση αποτελείται από το Ακαδημαϊκό και το Στρατιωτικό μέρος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Σχολής στόχοι της Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης είναι: Η απόκτηση γνώσεων για την άσκηση της Νοσηλευτικής Έπιστήμης τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και φροντίδας.
Οι απόφοιτοι της σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο έχουν κατανεμηθεί (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής τους στο στράτευμα είναι οχτώ (8) χρόνια. Η διαδικασία της κατανομής πραγματοποιείται στο τέταρτο έτος φοίτησης στη Σχολή.
Το τμήμα πλησιάζει μισό αιώνα συνεχούς λειτουργίας, βασιζόμενο στο παρελθόν στρέφεται στο μέλλον με σκοπό, την εκπαίδευση των φοιτητών, την παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας, την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία προς αμοιβαία ωφέλεια, την συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την βελτίωση και προώθηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.
Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής έχει έδρα το Στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στο Βύρωνα Αττικής. Υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και υποστηρίζεται σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας από το ΓΕΣ. Διοικείται από Αξιωματικό απόφοιτο της ΣΑΝ. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της σχολής, αποστολή της Σ.Α.Ν. είναι: . Να παρέχει εκπαίδευση όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 3187/03 Να αναπτύσσει τις απαιτούμενες αρετές και τη στρατιωτική αγωγή των σπουδαστών,
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο 'Νοσηλευτής - Νοσηλεύτρια' και έχουν το δικαίωμα απασχόλησης τους στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, είτε ως στελέχη Νοσηλευτικών μονάδων στον ιδιωτικό τομέα είτε αυτοαπασχολούμενοι ως πολυδύναμοι νοσηλευτές γενικών φροντίδων, στα πλαίσια των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επίσης καλύπτουν τομείς Νοσηλευτικών ειδικοτήτων ελλείψει ειδικών Νοσηλευτών αφού εκπαιδευτούν με ταχύρυθμα προγράμματα.Μπορούν επίσης:
Το Τμήμα Νοσηλευτικής, πρωτολειτούργησε το 1973, στο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης και με την ίδρυση του Τ.Ε.Ι.Θ. εντάχθηκε στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση απορροφώντας και τις μέχρι τότε λειτουργούσες Νοσηλευτικές Σχολές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας, ιδρύθηκε το 1973 ως ΚΑΤΕ και με το νόμο 1403 του 1983 ως Τ.Ε.Ι. με τη σημερινή του μορφή. Το Τμήμα Νοσηλευτικής ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας και στα πλαίσια λειτουργίας της σχολής έχει ως αποστολή: Ι. Να εκπαιδεύσει επαρκώς τους σπουδαστές και σε υψηλό επίπεδο κυρίως σε Νοσηλευτικά θέματα,
Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και όχι των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι νοσηλευτικής των ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ14.01 μαζί με γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους. Παραθέτουμε και σχετικό απόσπασμα της προκήρυξης 4Π/2008
(I) Ειδικότητα Ιατρών, Οδοντιάτρων,
Το 1979 ιδρύεται το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως τμήμα της Ιατρικής Σχολής. Από το 1983 το τμήμα λειτουργεί αυτόνομα, ενώ Η. Εκπαίδευση Των Νοσηλευτών γινόταν Ως τοτε στις Ανώτερες Σχολές ΤΟΥ Υπουργείου Υγειας ΚΑΙ ΣΤΑ Τ.Ε.Ι.
ΤΟ 1985 καθιερώνονται οι βασικές ειδικότητες τωνΝοσηλευτών: Παθολογική, Χειρουργική, Ψυχιατρική, Παιδιατρική, οι οποίες διευρύνονται αργότερα. Σήμερα, δεδομένου ότι ο επαγγελματικός κορεσμός δεν έχει έλθει στο χώρο, παρά την εν γένει επαγγελματική κόπωση,
Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το νόμο 3391/2005/ΦΕΚ 240/4-10-2005 και άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 παρέχοντας δυνατότητες για μία δημιουργική φοιτητική ζωή σε ένα εξαιρετικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στον ιστορικό τόπο της Σπάρτης. Οργανώνει και προσφέρει σύγχρονες σπουδές στο χώρο της Νοσηλευτικής επιστήμης, προσαρμοσμένες στις ευρύτερες επιστημονικές, επαγγελματικές και κοινωνικές επιταγές της εποχής μας.
Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η ανεργία των νοσηλευτών ΑΕΙ. Στην έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορούσε τους αποφοίτους των ετών 1998-2000 το 88% δήλωσε ότι εργαζόταν ενώ άνεργοι δήλωσε το 1,3%. Βέβαια αυτή η έρευνα είναι αρκετά παλιά και πιθανόν τα ποσοστά να έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο. Επίσης σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι η απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να προσληφθούν στη θέση των πτυχιούχων ΑΕΙ είναι το γεγονός ότι το 82,9% των νοσηλευτώνΣε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η ανεργία των νοσηλευτών ΑΕΙ.
Η Florence Nightingale (1820-1910) κατόρθωσε να εκτιμήσει τις νοσηλευτικές ανάγκες των Άγγλων στρατιωτών στον Κριμαϊκό πόλεμο του 1854. Ίδρυσε την πρώτη στον κόσμο Νοσηλευτική Σχολή στο Λονδίνο, επισήμανε την εξατομικευμένη φροντίδα του αρρώστου και τη σημασία της προσωπικής και επαγγελματικής ακεραιότητας των νοσηλευτών.
Διάσημο για το έργο της στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Κριμαίας, Nightingale ιδρύθηκε νοσηλευτικής ως ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα για τις γυναίκες.
Florence Nightingale γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1820, και το όνομά του από την ιταλική πόλη της γέννησής της. Πλούσιους γονείς της ήταν στη Φλωρεντία ως μέρος μιας περιοδείας της Ευρώπης. Το 1837, Nightingale αισθάνθηκε ότι ο Θεός της τηλεφωνούσε για να κάνει κάποια δουλειά, αλλά δεν ήταν σίγουρος τι ότι το έργο θα πρέπει να είναι.
Η ελληνική Νοσηλευτική δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την παγκόσμια ανάπτυξη της Νοσηλευτικής και ακολούθησε ισάξια πορεία στο πέρασμα των χρόνων, με ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Νοσηλευτική είναι η τέχνη και επιστήμη υγείας που ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της. Ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια συνεργάζεται στενά με τον ιατρό και εφαρμόζει στη πράξη τις ιατρικές οδηγίες.
 
Copyright (c) 2014 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . Design by Roupa Kostantina

Themes By Roupa Kostantina and Direct Line Insurance.