Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Επαγγελματικά δικαιώματα και χώροι εργασίας
Οι νοσηλευτές έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Μπορούν να εργαστούν είτε ως στελέχη νοσηλευτικών μονάδων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα , είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Οι νοσηλευτές μπορούν να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, κλινικές, σε ιδιωτικά ιατρεία, σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, εργοστάσια κ.α.

Νοσηλευτές ΑΕΙ (μόνο) και δημόσια σχολεία

Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και όχι των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι νοσηλευτικής των ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ14.01 μαζί με γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους. Παραθέτουμε και σχετικό απόσπασμα της προκήρυξης 4Π/2008

(i) Ειδικότητα Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής [Κωδικός: ΠΕ14.10] Πτυχίο Ιατρικής (κωδ. 1411) ή Οδοντιατρικής (κωδ. 1412) ή Φαρμακευτικής (κωδ. 1413) ή Νοσηλευτικής (κωδ. 1414) ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

Σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία των νοσηλευτών

Νοσηλευτική ΤΕΙ
Χαμηλά είναι τα ποσοστά της ανεργίας για τους αποφοίτους της νοσηλευτικής. Σύμφωνα με την έρευνα του γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τους αποφοίτους των ετών 2002-2006 Τμήμα Νοσηλευτικής το ποσοστό της ανεργίας είναι μονοψήφιο και ανέρχεται μόλις στο 5%. Το 98% απασχολείται επάνω στο αντικείμενο των σπουδών του. Στο 5,7% ήταν το ποσοστό της ανεργίας αντίστοιχης έρευνας του ΤΕΙ Κρήτης. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυο αυτές έρευνες αφορούσαν αποφοίτους των ετών 2002-2006 και 2002-5 αντίστοιχα. Την περίοδο αυτή είχαμε αρκετούς διορισμούς στο δημόσιο. Το τελευταίο διάστημα οι διορισμοί έχουν μειωθεί άρα η ανεργία λογικά πρέπει να ξεπερνά το 5-6% που έδειξαν οι έρευνες.
Νοσηλευτική ΑΕΙ

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η ανεργία των νοσηλευτών ΑΕΙ. Στην έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορούσε τους αποφοίτους των ετών 1998-2000 το 88% δήλωσε ότι εργαζόταν ενώ άνεργοι δήλωσε το 1,3%. Βέβαια αυτή η έρευνα είναι αρκετά παλιά και πιθανόν τα ποσοστά να έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο. Επίσης σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι η απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να προσληφθούν στη θέση των πτυχιούχων ΑΕΙ είναι το γεγονός ότι το 82,9% των νοσηλευτών ΑΕΙ υποστήριξε (ΝΑΙ/ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ) ότι ο εργοδότης του θα μπορούσε να προσλάβει και πτυχιούχο ΤΕΙ.

Μικρός αριθμός νοσηλευτών σύμφωνα με έρευνες του ΟΟΣΑ

Στη χώρα μας αν και έχουμε πληθώρα γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών παρατηρείται έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό φαίνεται και από το ακόλουθο διάγραμμα που αποδεικνύει ότι οι γιατροί είναι διπλάσιοι από το νοσηλευτικό προσωπικό.




Γράφημα: Εξέλιξη ιατρών και νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους 1990-2009 (Πηγή: ΟΟΣΑ 2010)


Επίσης η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες αναλογίες νοσηλευτών προς ιατρικό προσωπικό. Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρείται σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.




Γράφημα: Λόγος νοσηλευτών ανά ιατρό στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ (2009)




Γράφημα: Νοσηλευτικό προσωπικό ανά 1000 κατοίκους στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, 2009

ΠΕ – ΤΕ – ΔΕ – ΥΕ. Προβάδισμα οι απόφοιτοι ΑΕΙ για διορισμό στο δημόσιο

Το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίζεται σε κατηγορίες εκπαίδευσης. Οι νοσηλευτές των ΑΕΙ και ΤΕΙ εντάσσονται στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα και έχουν όπως αναφέρθηκε κοινά επαγγελματικά δικαιώματα. Όσοι τελειώνουν τις Επαγγελματικές Σχολές των Νοσοκομείων και τα Επαγγελματικά Λύκεια φέρουν τον τίτλο βοηθών νοσηλευτών και όχι νοσηλευτές.

Το 46% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και μόλις το 2,7% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δυο τμήματα ΑΕΙ δίνει ένα προβάδισμα στο διορισμό των νοσηλευτών ΠΕ στο δημόσιο συγκριτικά με τους αποφοίτους των ΤΕΙ που μπορεί να διεκδικούν περισσότερες θέσεις άλλα είναι πολλοί και οι υποψήφιοι.
 
Copyright (c) 2014 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ . Design by Roupa Kostantina

Themes By Roupa Kostantina and Direct Line Insurance.